Karnozyna jest budulcem białka
Karnozyna jest budulcem białka, który jest naturalnie wytwarzany w organizmie. Koncentruje się w mięśniach podczas pracy, a także znajduje się w sercu, mózgu i wielu innych częściach ciała. https://karnozyna.com/ Karnozyna jest stosowana w celu zapobiegania starzeniu się oraz w zapobieganiu lub leczeniu powikłań cukrzycy, takich jak uszkodzenie nerwów, zaburzenia oczu (zaćma) i problemy z nerkami. Carnosine jest ważna dla wielu normalnych funkcji organizmu, w tym prawidłowego funkcjonowania i rozwoju mięśni, serca, wątroby, nerek, mózgu i wielu innych narządów. Istnieje pewne zainteresowanie stosowaniem karnozyny w celu zapobiegania starzeniu się, ponieważ wydaje się, że zakłóca ona niektóre substancje chemiczne, które mogą odgrywać rolę w procesie starzenia. Carnosine zapewnia zdolność buforowania pH i właściwości przeciwutleniające, aby budować lepsze mięśnie, co jest niezbędne do wspierania zdrowej ramy, wspomagania równowagi i utrzymywania siły do codziennych czynności i ogólnej jakości życia.
L-karnozyna pomaga regulować skurcze mięśni i zapobiegać utlenianiu lipidów we krwi. Wspiera również zdrowe krążenie i zdrowy poziom ciśnienia krwi. Właściwości przeciwutleniające karnozyny zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki w całym organizmie. Karnozyna zapewnia wieloukładowe wsparcie dla podstawowej struktury i funkcji zdrowej odporności. Chelatuje również metale ciężkie i wspiera poziom cukru we krwi już w zdrowym zakresie. L-karnozyna korzystnie wpływa na zdrowie kości i stawów poprzez działanie antyglikacyjne. Karnozyna może również stymulować wzrost kości, co przyczynia się do ogólnej integralności szkieletu.
O tym warto pamiętać!
Poprzez proces metaboliczny zwany glikolizą organizm rozkłada glukozę na jony mleczanowe i wodorowe. Te końcowe produkty metabolizmu glukozy są transportowane z komórek mięśniowych do układu krążenia. Kiedy mięśnie są aktywnie zaangażowane, tempo produkcji jonów wodorowych może stać się coraz niewystarczające. Wysoce reaktywne jony wodorowe powodują spadek pH w mięśniach, proces określany jako zakwaszenie. Wraz ze wzrostem kwasowości i spadkiem pH mięśni pojawia się zmęczenie. Tworzenie połączeń krzyżowych między białkami odpowiedzialnymi za wytwarzanie energii i skracanie włókien mięśniowych może być zagrożone. L-carnosine buforuje spadek pH i pomaga mięśniom utrzymać prawidłowe funkcjonowanie. Wysokie stężenia karnozyny obniżają poziom kwasowości w mięśniach. Chroniąc przed gromadzeniem się kwasu mlekowego, l-carnosine poprawia elastyczność mięśni i opóźnia lub zapobiega zmęczeniu mięśni.
Głównymi źródłami żywności karnozyny są mięso, takie jak indyk, kurczak, wołowina lub wieprzowina. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, mleko i ser, zawierają karnozynę, ale tylko w śladowych ilościach. Ponieważ karnozyna znajduje się w mięśniu, im wyższe stężenie karnozyny, tym silniejszy mięsień. Niestety, nowoczesne metody rolnictwa przemysłowego mają tendencję do priorytetowego traktowania tuczu nad budowaniem mięśni. Nasze źródła żywności mogą nie zawierać tyle karnozyny, ile chcielibyśmy się spodziewać.

Większość ludzi uważa, że dobrze zbilansowana dieta, bogata w białko, świeże owoce i warzywa, jest wystarczającym źródłem pożywienia. Jednak nawet przy najbardziej bogatych w składniki odżywcze pokarmach nie jest możliwe spożywanie wystarczającej ilości karnozyny poprzez samą dietę. Na przykład przy 7 uncjach średnia porcja wołowiny dostarcza tylko około 250 miligramów karnozyny. Idealnie, organizm potrzebuje 500-3500 miligramów karnozyny, podczas gdy średnia dzienna dieta dostarcza tylko 50-250 miligramów. Dieta wegetariańska jest często bogata w przeciwutleniacze. Dieta całkowicie roślinna może jednak nie zawierać niektórych niezbędnych składników odżywczych. Karnozyna jest unikalnym przeciwutleniaczem, ponieważ jest wytwarzana naturalnie w organizmie człowieka i znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dlatego wegetarianie potrzebują karnozyny. Podobnie jak witamina B12, kreatyna, witamina D3, kwas dokozaheksaenowy (DHA), żelazo hemowe i tauryna, karnozyny brakuje w źródłach żywności wegetarianina. W celu zakupu karnozyny warto wejść na stronę: karnozyna.com.